foto_annemarie

Annemarie van den Brink is (kinderboeken)auteur, schrijfcoach en tekstschrijver. Ze geeft schrijftrainingen
en -workshops.

annemarie & contact

Kun je spelen met taal als je laaggeletterd bent? Of is taal een noodzakelijk kwaad? Tijdens de Taalambassadeurs- en vrijwilligersdag van Stichting Lezen en Schrijven en Stichting ABC ontdekten dertig laaggeletterden tijdens onze Toolsvoortaalworkshop hoe leuk het is om met taal te spelen. Ze maakten lange zinnen, gebruikten al hun zintuigen om nieuwe woorden te vinden en zochten ontbrekende woorden bij bestaande gedichten. Ze schreven over een zoete herinnering en maakten een eigen gedicht. Spelenderwijs vergrootten ze hun woordenschat en taalvaardigheid.

Trots verliet iedereen na anderhalf uur de zaal. En wij? Wij waren trots op de deelnemers. Omdat ze zoveel ontdekkingen deden. Over synoniemen, woordbetekenissen, vraagzinnen, lidwoorden en zelfstandig naamwoorden.

 

Voor de tweede keer dit jaar hield Tools voor Taal een schrijfworkshop bij Savannah Bay, een boekwinkel in de Telingstraat in hartje Utrecht. We schreven over het smalle straatje met zijn scheve stenen, de krakkemikkige krakende fietsen, lallende studenten en piepende deuren. De straat was een doorgeefluik van stadsgeluiden, van lachende mensen die op verderop op het terras zaten. We schreven een ansichtgedicht, jutten woorden en dichtten over de invallende duisternis.

 

Tijdens het Uitfeest van Utrecht organiseerde DOMunder een aantal workshops op het DOMplein. Er was een open atelier waar allerlei kunstenaar zich presenteerden. Tools voor taal, het schrijfbedrijf van Trea Scholten en mij, dus ook!Samen met het publiek probeerden we tweeduizend jaar geschiedenis te verbeelden. Bij Tools voor Taal konden de mensen een DOMgedicht maken. De DOMstappen wapperden vrolijk in de wind en waaiden vervolgens over het plein.