foto_annemarie

Annemarie van den Brink is (kinderboeken)auteur, schrijfcoach en tekstschrijver. Ze geeft schrijftrainingen
en -workshops.

annemarie & contact

Dit jaar sleepte ik een oude reiskoffer mee tijdens mijn reis langs scholen en boekhandel in de Kinderboekenweek. 'Hallo wereld', ontmoetingen tussen culturen, is dit jaar het thema, vandaar. In die koffer natuurlijk mijn boeken, waarvan er dit jaar veel op het thema slaan. En ook een aardige verzameling attributen, van Chinese gong tot gejutte strandspullen.
Op donderdag stonden twee scholen in Alkmaar op het programma. De eerste een school in een sociale achterstandswijk, de tweede een Vrije school. Ik heb al  heel wat groepen bezocht, dus ik had beter moeten weten. Ik dacht dat het op de eerste school lastiger zou worden dan op de tweede school. Niets was minder waar. Het bezoek aan school 1 was een modelbezoek. Leerkracht en kinderen goed voorbereid, orde in de klas en leergierige, luistergrage kinderen. Creatieve denkers ook; een jongen in een trainingspak wist haarfijn wat een 'debuut' was, hij legde simpelweg een parallel met het voetbal. Naar Ooms, een gedicht over een Nederlandse en Portugese oom die met elkaar trouwen, werd roerloos geluisterd.
De Vrije school werd een beproeving. Juf wist niks over mijn komst en de kinderen hadden een wel heel actieve luisterhouding (lees: hingen over hun tafeltjes en luisterden vooral naar elkaar) en mijn Chinese gong kwam hier meer dan goed van pas. Het was een leerzame reis waarin ik mijn vooringenomenheid over twee culturen fiks heb moeten bijstellen.